Glenn Lewis: Room Divided

Satellite Gallery, Vancouver
Curated by: Helga Pakasaar and Reid Shier

September 29 from 6 to 9pm | Opening Reception

 

Room Divided is part of the exhibition: Flakey: The Early Works Of Glenn Lewis at Presentation House Gallery.

Room Divided (1969) is a spatial alteration of the Satellite Gallery that divides the room in half. The architecture is demarcated by dolomite stones laid on the floor, contained by three walls and defined by a line of blue tape. Using everyday materials, the artist transforms the room through a simple, poetic gesture. Blue tape appears as a recurring material in Lewis’s early performance works as a reference to land surveying and urban planning, and as a tool for mapping geometric forms in the environment. The choice of dolomite, a versatile regional limestone used as a building material as well as for pottery glazes and as a garden soil sweetener, relates to the artist’s work in ceramics and horticulture. “I have spent time in Japan,” Lewis writes, “studying ceramics and photographing elements of gardens. The installation has a certain resonance with some Zen garden spaces or concepts.” Indeed, there is a sense of tranquility to this meditative space.

Typical of contemporary art practices of the late sixties, this artwork calls into question the idea of an art object through a concept that adapts to different situations, changing each time it is realized. In provoking a sensory experience, it also blurs distinctions between art and observer. Room Divided was first created for the Vancouver Art Gallery as part of the 1969 exhibition, Electrical Connection, organized by Intermedia Society, a local creative incubator for multidisciplinary and experimental practices. In 2005, it was situated in the Belkin Satellite Gallery (presently the Or Gallery) on Hamilton Street and now, in its third iteration, is a response to the particular architecture of this newly established exhibition space.

 

A Room Divided , 1969/2011
A Room Divided , 1969/2011
Room Divided, installation detail
Room Divided, installation detail
Room Divided, installation view 3
Room Divided, installation view 3
Room Divided, installation view 2
Room Divided, installation view 2

Connections, meanings, and challenges.

What was your experience with this exhibition?

Experience The Polygon in the best way possible.

Members are among those who are closest to The Polygon’s work in the community and beyond. By contributing to a strong foundation of support, Members enjoy exclusive front-of-the-line privileges while helping to provide artists with a platform for their work, facilitate lifelong learning opportunities, and so much more.

BECOME A MEMBER

The Polygon Gallery continues the forty-year reputation of Presentation House Gallery in engaging the public with the most visionary artists of our time. A new waterfront landmark on Vancouver’s North Shore, The Polygon offers a one-of-a-kind space to encounter photography and media art.

Admission always by donation, courtesy of Slice 1